Płucnica Islandzka

1. Płucnica islandzka

Płucnica islandzka (Cetraria islandica) – grzyb barwy brunatnej porastający drzewa, głazy i skały, należący do rodziny tarczownicowatych. Występuje w suchych i słonecznych miejscach klimatu umiarkowanego, w tym także w Polsce. Płucnica islandzka zawiera związki aktywne, takie jak: centraryna, lichenina, liczne kwasy organiczne, polisacharydy, śluzy oraz składniki mineralne. W medycynie ludowej stosowana była jako środek wspierający pracę układu oddechowego, szczególnie w okresach osłabienia organizmu. Substancje aktywne obecne w Cetraria islandica wykazują działanie łagodzące na błony śluzowe zarówno układu pokarmowego, jak i oddechowego, dlatego współcześnie wiele pastylek do ssania, syropy na gardło, a także niektóre pasty do zębów zawierają w swoim składzie płucnice islandzką.

24.00

Opis

1. Płucnica islandzka

Płucnica islandzka (Cetraria islandica) – grzyb barwy brunatnej porastający drzewa, głazy i skały, należący do rodziny tarczownicowatych. Występuje w suchych i słonecznych miejscach klimatu umiarkowanego, w tym także w Polsce. Płucnica islandzka zawiera związki aktywne, takie jak: centraryna, lichenina, liczne kwasy organiczne, polisacharydy, śluzy oraz składniki mineralne. W medycynie ludowej stosowana była jako środek wspierający pracę układu oddechowego, szczególnie w okresach osłabienia organizmu. Substancje aktywne obecne w Cetraria islandica wykazują działanie łagodzące na błony śluzowe zarówno układu pokarmowego, jak i oddechowego, dlatego współcześnie wiele pastylek do ssania, syropy na gardło, a także niektóre pasty do zębów zawierają w swoim składzie płucnice islandzką.

Właściwości prozdrowotne

  • Działa łagodząco i ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • Wspomaga pracę układu oddechowego, szczególnie w okresach osłabienia. Działa oczyszczająco na drogi oddechowe, usprawnia oddychanie.
  • Wspiera prawidłowe trawienie.

Płucnica islandzka dostępna w postaci ciętej lub mielonej.

Produkt najwyższej jakości!

Kraj pochodzenia: Bułgaria

2. Składniki

Plecha płucnicy islandzkiej 100%.

3. Zalecany sposób użycia

PLECHA CIĘTA

2 łyżki plechy zalać 1 szklanką wrzącej wody; odstawić na 30 minut. Przecedzić.
Pić 4-6 razy dziennie po 50 ml (zasada często i mało).

PLECHA MIELONA

2 łyżki plechy zalać 1 szklanką wrzącej wody; odstawić na 30 minut.
Przecedzić. Pić 4-6 razy dziennie po 50 ml (zasada często i mało).

Jako przyprawa można stosować wedle uznania.
1 płaska łyżeczka odpowiada ok 2,6 g produktu.

4. Sposób przechowywania

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.

5. Przeciwwskazania

Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.

Dodatkowe informacje

Waga 0.1 g
Pojemność

50g