Tatarak (kłącze cięte)

1. Tatarak kłącze

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) – roślina rosnąca nad brzegami jezior i stawów, posiadająca długie, pionowe liście oraz żółto-kremowe kwiaty o kolbowatym kształcie. Pochodzi z terenów Indii i Chin. Polska nazwa wywodzi się od tatarów, którzy prawdopodobnie przywieźli tą roślinę do Europy. Surowcem zielarskim jest kłącze tataraku, zawierające: olejek eteryczny (a w nim związki seskwiterpenowe), substancje gorzkie, garbniki, aminy, kwasy organiczne i składniki mineralne. Początki jego wykorzystania w medycynie tradycyjnej sięgają czasów antycznych. To cenny środek o korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz o działaniu uspokajającym. Tatarak znajduje zastosowanie także w kuchni jako lekko ostra przyprawa ze słodką, korzenną nutą.

24.00

Opis

1. Tatarak kłącze

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) – roślina rosnąca nad brzegami jezior i stawów, posiadająca długie, pionowe liście oraz żółto-kremowe kwiaty o kolbowatym kształcie. Pochodzi z terenów Indii i Chin. Polska nazwa wywodzi się od tatarów, którzy prawdopodobnie przywieźli tą roślinę do Europy. Surowcem zielarskim jest kłącze tataraku, zawierające: olejek eteryczny (a w nim związki seskwiterpenowe), substancje gorzkie, garbniki, aminy, kwasy organiczne i składniki mineralne. Początki jego wykorzystania w medycynie tradycyjnej sięgają czasów antycznych. To cenny środek o korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz o działaniu uspokajającym. Tatarak znajduje zastosowanie także w kuchni jako lekko ostra przyprawa ze słodką, korzenną nutą.

Właściwości prozdrowotne

  • Koi nerwy, łagodzi stres i wycisza umysł.
  • Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego: rozluźnia skurczone mięśnie gładkie i zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych.
  • Zastosowany zewnętrznie działa kojąco na skórę oraz wzmacnia włosy.

Tatarak zwyczajny – kłącze zbierane z naturalnych terenów w Polsce.
Produkt najwyższej jakości!

Kraj pochodzenia: Polska

2. Składniki

Kłącze tataraku 100%.

3. Zalecany sposób użycia

Napar

1-2 łyżeczki kłączy zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 15-30 minut.
Spożywać 2-3 szklanki dziennie w porcjach po pół szklanki.

4. Sposób przechowywania

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.

5. Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.

Dodatkowe informacje

Waga 0.1 g
Pojemność

100g